Kalibrownik rolkowy do warzyw przeznaczony jest do sortowania świeżych, okrągłych i podłużnych warzyw pod względem średnicy. Rozwiązanie konstrukcyjne umożliwia regulowanie wielkości kalibrowania i to w systemie ciągłym. Wykonywany jest zazwyczaj w wersji 3, 4, 5 sortów. Szerokość robocza: 800 / 1000 / 1200 / 1500 / 1800mm. Kalibrownik sortuje według najmniejszego wymiaru produktu. Warzywa podaje się do kosza zasypowego urządzenia, gdzie w celu równomiernego rozkładu warzyw na taśmie, a jednocześnie efektywniejszej pracy kalibratora, nad taśmą ustawiana jest szczotka ze specjalnym włosiem, która wyrównuje warstwę surowca. Tak przygotowany produkt trafia pomiędzy rolki kalibrownika, które przesuwają go wzdłuż maszyny. W miejscu, gdzie surowiec zmieści się w odpowiednią szczelinę następuje wypadanie do wysypu. Surowiec, który nie zmieści się w ustalonej szczelinie przemieszcza się do wysypu końcowego. Produkt, którego wielkość przekracza maksymalny wymiar ustalony na ostatniej sekcji, kierowany jest do kontenera podstawionego pod końcowy wysyp urządzenia. Wszystkie elementy maszyny wchodzące w kontakt z produktem wykonane są albo ze stali nierdzewnej albo z innych materiałów dopuszczonych do użytku w przemyśle spożywczym poświadczone odpowiednimi certyfikatami.